Kortspelet Stress – Perfekt för reklampausen

Det finns alltid tid att spela kort, på lunchrasten, i tältet eller på fredagskvällen när det är reklam på teven – kortspel är den perfekta underhållningen. Nedan går vi igenom tre roliga kortspel som alla borde kunna!

Stress

Kortspelet stress är ett snabbt och farfyllt spel – allt du behöver är en kortlek. Stress spelas med två spelare och går ut på att bli av med alla sina kort. Börja med att dela ut halva kortleken till vardera spelare. Lägg ut fyra öppna kort var och placera sedan ett kort var i mitten av bordet, jämte varandra. Stress har ingen turordning utan båda spelarna lägger ut kort samtidigt. Med hjälp av de öppna korten ska du bygga stegar med hjälp av de fyra uppåtvända korten på bordet framför dig. Du ska alltid ha fyra kort framför dig så kom ihåg att fylla på allt eftersom. Om du har två eller fler av samma valör kan du lägga dem i samma hög.

När de två högarna visar samma valör blir det Stress – då skriker du Stress och slår valfri hög. Den som gör detta snabbast får ge en av högarna till den andra spelaren som då blandar den nya högen med sin gamla. Om ingen kan lägga så lägger man ett nytt kort på spelhögen och fortsätter. Spelet är slut när en spelare inte har några kort kvar.

Sjuan

Sjuan spelas med minst tre spelare och med en vanlig kortlek. Hela kortleken delas ut. Den har som hjärter 7 inleder spelet genom att lägga ut 7:an. Därefter går spelet ut på att bygga stegar, men du måste följa färg. Kan du inte lägga något kort får du ta emot ett straffkort från alla de övriga spelarna. Om du lägger det sista kortet på en hög, kung eller ess, får du lägga ett till kort om du vill. Spelaren som först blir av med alla kort vinner.

President

Målet i president är att bli av med alla dina kort och på så sätt få titlen president. Om du förlorar blir du bonde. Du börjar spelet genom att dela ut alla kort, spelaren som har hjärter tre lägger ut detta kortet. Därefter går det i turordning och spelarna måste lägga ett eller flera kort av samma eller högre valör. Om du inte kan eller vill säger du pass. Om alla säger pass eller ett ess läggs, vänds högen och ett nytt kort läggs ut. Du vinner när du har blivit av med alla kort. Den som har flest kort kvar förlorar. Vid följande omgångar ger presidenten 3 av sina sämsta kort till bonden, och bonden måste ge presidenten tre av sina bästa kort.

Aldrig uttråkad igen

Så, nu när du har lärt dig tre nya kortspel, har du aldrig en anledning att vara uttråkad igen! Även om du kanske inte gärna upplever Stress när du har tänkt att slappna av, lovar vi dig att spelet är garanterat att ge dig en rolig stund! Sjuan är något lungare och är perfekt för att vara ned, medan president är idealt för en turnering. Oavsett vad du väljer att spela önskar vi dig lycka till!