Bästa tjeckiska ölen

Det finns många bra tjeckiska öl och här kommer vi att gå igenom de bästa tjeckiska öl där några av de bästa är Pilsner Urquell, Staropramen och Budweiser Budvar. Dessa öl bryggs alla i Tjeckien och har en lång historia. Läs vidare för att få all information du behöver om tjeckisk öl och ölsorter.

Tjeckiska ölens historia

Precis som Las Vegas har en lång tradition av casino har Tjeckien har en lång och stolt tradition av bryggning, med bevis för att bryggning har funnits i landet ända sedan 800-talet. Det första registrerade bryggeriet i Böhmen (den västra delen av Tjeckien) grundades 1088, och i början av 1200-talet fanns det över 100 bryggerier bara i Prag.

Tjeckiska ölstilen

Den mest kända tjeckiska ölstilen är den ljusa lagerölen, även känd som Pilsner. Denna stil bryggdes för första gången i staden Plzeň 1842 och har sedan dess blivit den kanske mest populära ölstilen i världen. Tjeckiska pilsner är vanligtvis ljusa i färgen, med en krispig, ren smak och en måttlig bitterhet. Andra populära tjeckiska ölstilar är mörka lageröl, veteöl och fruktöl. Det finns alltså alltid en öl oavsett om du har middag, tar det lugnt och spelar Lotto eller om du har en grillkväll.

Tjeckiska bryggerier

Det finns många bra tjeckiska bryggerier, både stora och små. Några av de mest populära märkena är Pilsner Urquell, Staropramen, Budweiser Budvar, Krušovice, Bernard och Velkopopovický Kozel. Det finns också många utmärkta mindre bryggerier som är värda att besöka, t.ex. Matuška, Raven och Pivovar Ná

Pilsner Urquell

Pilsner Urquell är världens första pilsneröl, och det är fortfarande en av de mest populära tjeckiska ölen idag. Det är en lätt, krispig öl med en lätt bitter smak. Alkoholprocenten på ölen är 4.4%. Ölen passar till mat som kyckling eller fisk.

Staropramen

Staropramen är ett annat populärt tjeckiskt öl. Det är lite mörkare än Pilsner Urquell och har en sötare smak. Alkoholprocenten i ölet är 4,8 % och ölen passar till dricka tillsammans med mat som griskött eller nötkött.

Budweiser Budvar

Budweiser Budvar är en annan stor Tjeckiskt öl. Det liknar Pilsner Urquell genom att det är lätt och krispigt, men har en något högre alkoholprocent på 5 %. Ölen passar till dricka tillsammans med mat som kyckling eller fisk.

Sammet

Velvet är en lättöl med en alkoholprocent på 4,3 %. Ölen passar till dricka tillsammans med mat som kyckling eller fisk.

Kozel

Kozel är en mörk lageröl med en alkoholprocent på 4,7 %. Den har en lätt söt smak och är bra att dricka i kallare väder . Ölet är lämpligt att dricka till mat som fläsk- eller nötkött.

Det finns många goda tjeckiska öl

Flera tjeckiska öl är goda och passar till olika tillfällen. Pilsner Urquell, Staropramen och Budweiser Budvar är alla bra öl att dricka. Varje öl har en unik smak som passar perfekt till olika typer av mat. Dessutom är Velvet och Kozel både ljusa och mörka öl som passar perfekt för olika väderförhållanden. Oavsett vilka preferenser du har finns det många goda tjeckiska öl att välja mellan.