Falsk reklam

Tråkigt nog så ökar falsk reklam i världen, och såklart då även i Sverige. Detta är otroligt tråkiga nyheter för oss som håller på med seriös rekalm. Det kommer otroligt många anmälningar varje år till konsumentverket där personer har blivit lurade  via falsk marknadsföring. Många äldre blir uppringda eller råkar skriva upp sig på abonnemang man absolut inte hade planerat att skriva upp sig på, och som sedan kan bli krånliga att ta sig ur. Årets siffror har nästan gått om hela fjolårets siffror, så det är en trend som minst sagt klättrar sig uppåt och blir större.

Tack och lov har nu ett förslag om lagändring lagts fram av regeringen som skulle ge Konsumentsombudsmannen rätten bryta sådan ”marknadsföring”. I dagsläget tar det tyvärr allt för lång tid för KO att motarbeta dessa oseriösa aktörer. De måste ta det hela till rätten och påbörja hela den processen, och när det hela är över så har 3 stycken liknande bolag hunnit ploppa up och kan börja lura människor innan de stoppas igen. Förhoppningsvis så ges KO bättre verktyg och kan ta ner oseriösa aktörer så dessa försvinner på en marknad de inte hör hemma. Såklart har det blivit svårare med internet att veta vilka som är seriösa och oseriösa men det kan även hjälpa en hel del, då människor snabbt kan varna KO och andra männiksor att akta sig för sådana företag.

Reklambranschen får sig ofta hårda ord och armbågar, vilket ska delas ut många gånger då det är rättfärdigat, men många gånger dras alla över en kam och vi som står för äkta och bra reklam får oss också en törn ibland. Förhoppningsvis skulle det med denna lagändring kunna bli en rejäl ändring där de oseriösa aktörerna åker ut med huvudet först och de seriösa företagen får stå kvar!