Fusk till högskoleprovet säljs med sponsrad marknadsföring

hp-620-320

1 april är det dags för nästa omgång av högskoleprovet och redan nu sitter tusentals studenter och pluggar för fullt. Men det finns studenter som väljer den olagliga vägen. Via sponsrade inlägg säljs nu fusk till provet, och enligt företaget som står bakom allt garanteras ett resultat mellan 1.4 – 2.0. Det är dock ingen billig historia det här. För 38 900 kr kan du köpa ett “kit” med microhörsnäckor av högsta kvalitet. I dem kommer en röst tala om för dig vad du ska skriva på respektive fråga.

Marknadsföringen sker bland annat på Facebook med så kallade sponsrade inlägg. Det har gjort att många användare har hört av sig till Universitets- och högskolerådet som också upprörts av det hela. UHR ser gärna att man tillåts kroppsvisitering av alla som ska skriva provet. Den dörren är dock stängd, men UHR vill att frågan utreds på högre ort.

Den här typen av fusk är dock olaglig och den som blir påkommen kan få upp till 6 månader i fängelse, vilket också gäller den som säljer fusket. Tidigare var det inte straffbart utan det enda som kunde hända var att provet ogiltigförklarades. Däremot kunde personer, som vid misstanke om fusk, bli förbjudna att skriva provet under två års tid. Notera alltså att det inte bara gällde vid bevisat fusk, utan också vid misstanke.

Vilka är det då som står bakom det här? Själva säger beskriver de sig som två killar i 30-årsåldern som studerat på “prestigefulla utbildningar”. Och de har under flera års tid spökskrivit högskoleprov. Finansieringen sker ur egen ficka, och syftet sägs vara att ge “en andra chans i livet”. Via ett krypterat meddelande till Aftonbladet säger männen att de garanterar önskat resultat på högskoleprovet för alla kunder.

Facebook har lovat att de ska utreda saken närmare, och därefter ta beslut om hur de ska agera.