Vad är affiliate-marketing?

Något som blir mer och mer populärt idag är att föra sitt företag enbart online. På nätet finns nu en hela marknad med företag och bolag som bara verkar där vilket är smart, hur många i Sverige äger inte en mobiltelefon eller dator idag? En typ av marknadsföring är affiliate som börjar bli mer och mer uppmärksammat och populärt i en rad olika branscher. Det kan till exempel vara flygresor, låna pengar på internet, hotell och mycket mer.

Vad är Affilite marknadsföring?

Idén om Affiliate marknadsföring är väldigt enkel. Affiliates byggs av hjälpen av Googles webmasters, det vill säga läran om hur man rankar på Google, för att nå ut med sina produkter, tjänster och betala för resultat. Betalningen sker genom ett par olika deals, där företagen i fråga bestämmer hur det ska gå till och det kan även vara olika för olika branscher. Att jobba med affiliate marknadsföring är ett sätt att slippa kunder, leverans, återköp, service och klagomål mer eller mindre. Kundservice och den belastning som det ibland kan innebära, är något som man slipper tänka på till en viss grad då Google gillar användarvänliga affiliates för just kunder eller besökare.

Hur fungerar Affiliate marknadsföring?

Genom att marknadsföra sin organisation eller företag online kan även betyda en oro att man förblir anonym. Med Affiliate marketing kommer en unik väg, vanligtvis en länk, skapas mellan affiliate-företaget och klienten. Detta betyder att när klienten får kunden via ett par alternativ som benämns nedan vet klienten att kunden kommer från företaget. Det krångla med Affiliate verksamheten är att få tillräckligt med trafik, den enkla idén om att lägga upp en länk och få betalt kräver mer arbete än så. Att få trafik via länkarna kräver att man syns på Google eller den sökmotorn som man använder samt vill syns på.

affiliatemarketing

Hur får man betalt som Affiliate företag?

Det finns fyra olika sätt att få betalt som ett Affiliate företag och det finns en rad olika synvinklar som man bör se över innan man väljer hur man vill få betalt genom affiliate marknadsföring. Det första man ska se över är vad övriga marknaden använder sig av, att gå in i en väletablerad bransch med ett tydligt betalnings- och förhållningssätt till affiliates och försök ändra på sättet kanske inte är det allra smartaste. Betalning för internetmarknadsföringen styrs också av hur nytt företaget i fråga är och hur mycket man kan begära av klienter. Dessa är de nedanstående sätten att få betalt:

  • CPM -> betalt per visad annons
  • CPC -> betalt per klick
  • CPL -> betalt per registrering
  • CPS -> betalt per försäljning

Fördelar och nackdelar med Affiliate marketing

Det finns alltid för- och nackdelar med det marknadsföringsalternativ som man väljer att använda sig av som organisation, bolag eller företag. Nackdelen är den något krångla biten med att ranka på Google som är ständig förändrande i sina algoritmer och det gäller att alltid kunna vara anpassad till sökmotorns utveckling. Den stora fördelen med att använda sig av marknadsföringsformen affiliate är att det är snabba pengar om ens företag är känt, rankar bra på sökmotorn som en har valt att vända sig till eller har skickligheten att finns på flera sociala medier och många forum.

affmarketing

Två exempel på Affiliate-företag

Ett exempel på företag som använder sig främst av affiliate marknadsföring är www.sverigekredit.se som är oberoende låneportal som samlar internets bästa lån och kreditrerar på plats. 20 000 pesoner använder företaget varje månad och SverigeKredit har 20 års sammanlagd erfarenhet av konsumentvägledning. Här har alltså företaget sammanställt en rad olika kreditbolag som sajten jämför med lånebelopp, löptid, kostnad, ränta och fler aspekter. Det är låntjänsterna som är SverigeKredits klienter som betalar företaget för att kunder skickade till sig. Det är inte klart vilket typ av betalningssystem som firman använder sig av.

Ett andra exempel på ett företag som är byggt som Affiliate är www.flygresor.se som är en prisjämförelsesajt för främst flygresor men också hotell och hyrbil. Man kan göra exklusiva sökningar eller filtrera som mest sökta städer, billigaste städer och de närliggande datumen för sista minuten-flyg. Flightmate AB äger internetsajten sedan år 2007 och har Resebyråer och flygbolag som klienter. Affiliate-företagets har ett stort utbud av klienter som består av över 900 bolag för flyg samt 35 resebyråer som betalar Flygresor för att få kunder skickade via sina länkar. Det är känt att Flygresor får betalt genom CPS, det vill säga att kunder behöver klicka via länken och boka flyg, hotell eller hyrbil för att få betalt.